Töissä Euroopan äärimmäisellä rajalla

Paul Seery kuuluu työryhmään, joka parantaa suomikuvaa helpottamalla lentoaseman ruuhkia, mutta kiinnostavia kohteita on toki ehtinyt kertyä muitakin. Parasta ovat kuitenkin aina olleet hyvät työkaverit ja ilmapiiri.  

”Aro Systems on luotettava työnantaja, koska sekä yrityksestä että sen työntekijöistä on aina pidetty huolta”, Paul Seery toteaa.

Kaukolentojen matkustajavirtaa hidastaa Schengen-alueen rajan passintarkastus, jonka laitteet pidättelevät lähtijää. Tuskaantuneet jonottajat eivät tiedä, että seinän takana heidän hyväkseen työskentelee jo joukko arolaisia.

Rakkauden Suomeen tuoma irlantilainen tekee sähkö- ja automaatioasennuksia, joita uusi passintarkastusalue laitteineen vaatii. Matkustajamäärät Helsinki-Vantaan lentoasemalla ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja parannuksella alkaa olla jo kiire. Vielä eivät matkustajat häiritse työtä, mutta kesällä tilanne muuttuu. Kun kaikki on valmista, puretaan nykyiset passintarkastusautomaatit pois.

Perheyritys pitää huolta

Puuseppänä työskennellyt Paul oli kouluttautunut uudelleen sähköasentajan ammattiin. Kun hän sen jälkeen lähetti ensimmäisen työhakemuksensa, tuli vastauksena kutsu haastatteluun Arolle.

Paul muistelee lämmöllä tuota vuoden 2006 lopun tapaamista, jossa haastattelijana oli Hannu Rissanen, nykyinen Etelä-Suomen talotekniikkaurakoinnin liiketoimintajohtaja. Keskinäinen luottamus syntyi tapaamisessa nopeasti ja on säilynyt jo yli kaksitoista vuotta.

”Aro Systems on luotettava työnantaja, koska sekä yrityksestä että sen työntekijöistä on aina pidetty huolta. Tämän voin sanoa kokemuksesta, koska olen aiemmin työskennellyt monissa eri yrityksissä”, Paul toteaa.

Hän kokee, että perheyritys etenee tasaisesti ja päätöksiään harkiten pitkällä, jopa parinkymmenen vuoden aikajänteellä. Tämä antaa työrauhan päivittäiseen tekemiseen ja tuntuu hyvältä.

Työkaverit luovat ilmapiirin   

Keskustelussa Paul palaa toistamiseen yhteen asiaan, joka on ylitse muiden – hyvät työkaverit ja ilmapiiri työmailla. ”Tiimi tulee urakan alussa nopeasti tutuksi, sillä valtaosa tekijöistä on kokeneita ja ollut pitkään talossa. Usein kaverit ovat tuttuja jo aiemmilta työmailta. Yhdenkin kanssa olimme tehneet töitä yhdessä kymmenen vuotta sitten, mutta se tuntui kuin eiliseltä. Homma alkoi toimia heti.”

Vuosien varrelle mahtuu monia mieleen painuneita kohteita. Viimeisimpiin kuuluu kauppakeskus Redi, jossa vastuullamme olivat turvajärjestelmät palo- ja hätävaloineen. Yli vuoden kestänyt projekti oli ainutlaatuinen lajissaan. Paulin mukaan se edusti osaltaan hänelle tärkeää kehittymistä osaamisessa ja vaihtelua työtehtävissä.

Toisen esimerkin hän antaa noin viiden vuoden takaa, jolloin ei tehtykään uutta vaan vanhaa. Helsingin yliopiston Kansalliskirjasto sai uuden talotekniikan, joka kätkettiin taitavasti osaksi historiallista interiööriä.

”Tämä kiehtoi minua erityisesti, sillä arvostan vanhaa ja sain osallistua sen arvon säilyttämiseen. Tunsin suurta ylpeyttä tiimimme työn tuloksista.”

Mitä meistä ajatellaan?

Paul tuli käymään Suomessa 1995 ja on edelleen tuolla matkalla. Miten hän viihtyy, kuinka käyttää vapaa-aikaansa, ja ennen kaikkea meille suomalaisille se tärkein kysymys: mitä hän ajattelee meistä?

”Suomalaisille luonto, metsät ja maaseutu ovat sydämenasioita. Itse en vaeltele metsissä, mutta nautin ulkona liikkumisesta pyöräilemällä ja golfaamalla”, hän kertoo. ”Poikkeuksellinen piirre ja minulle suuri nautinto on Suomen kesän valoisuus. On uskomatonta, kuinka voi viettää aikaa ja istuskella ulkona vielä iltakymmeneltä. Tätä ei saa kokea muualla.”