16 000 kerrosneliömetriä ja 5 kuukautta – Nokian entinen pääkonttori uudistuu kauttaaltaan

Entinen Nokian pääkonttori Espoon Keilaniemessä muuttuu uudeksi pääkonttoriksi Fortumille. Kohteen pääurakoitsija on Fira, rakennuttaja Fortum ja talotekniikan toteuttaja Aro Systems.

”20 vuotta vanhat toimistotilat muuttuvat nykyaikaisiksi avokonttoritiloiksi. Talotekniikka uudistetaan vastaamaan tätä päivää, mukaan luettuna talon digitalisointi”, kertoo Firan vastaava työnjohtaja Pekka Kaven.

Tietoliikenteen määrä ja eri AV-laitteiden käyttö on kasvanut huomattavasti. Digitalisointi tarkoittaa, että talo tuodaan tähän päivään tämänkin osalta.

Pekan työpäivä alkaa ennen seitsemää työmaapäiväkirjan täytöllä ja sähköposteilla. Sen jälkeen on usein kokoontuminen mestareiden kanssa.

”Keskustelemme epävirallisesti kuulumiset kahvin kera. Työmaalla pyrin käymään päivittäin kolmesta neljään kertaan, että pysyn ajan tasalla. Samalla tulevat tekijätkin tutuksi ja asioiden eteenpäin vieminen helpottuu.”

Aro Systemsin puolelta sähköurakoinnin projektinhoitaja ja työnjohtaja on toiminut Cristian Laakso.

Miten Fortumin työmaalla eteen tulevia tilanteita on ratkottu?

”Aika on mennyt kärkimiesten kanssa miettien erilaisia ratkaisuja sähköasennuksille. Uudet asennukset on välillä tehty vanhoihin rakenteisiin, joten ratkaisut on päätetty yhdessä Firan työnjohtajien kanssa.”

Saumaton yhteistyö ja projektinjohto avainasemassa

Projekti on ollut aikataulullisesti vaativa: noin 16 000 kerrosneliömetriä ja aikaa elokuun alusta jouluun. Työmaalla on työskennellyt yli 120 ihmistä. Tiukka aikataulu on vaatinut saumattoman yhteistyön ja ensiluokkaisen projektinjohdon.

Cristian ja Pekka kertovat, että pienen alun eri toimintatapojen ymmärtämisen jälkeen yhteistyö on toiminut hyvin.

”Ajatuksia vaihdettiin aluksi kiivaasti. Tämä korosti sitä, että kaikki olivat tosissaan töidensä suhteen ja mukana projektissa. Nopeasti kuitenkin kaikki oppivat tuntemaan toisensa, ja työt lähtivät todella hyvin käyntiin”, Cristian kertoo.

Pekka on samoilla linjoilla: ”Nopeasti löytyi luottamus toistemme tekemiseen.”

Luottamuksen lisäksi Pekka korostaa hyvää aikataulun hallintaa. ”Meillä on hyvin tehty ja suhteellisen tarkka yleisaikataulu, jota tukee viikoittainen tarkasti ja säntillisesti toteutettu last planner. Sen tekemiseen ja etenkin noudattamiseen ovat kaikki urakoitsijat sitoutuneet.”

Laakso kiittää työmaan asentajia ja kärkimiehiä: ”Asentajat ovat tehneet todella kovasti töitä. Kärkimiehet ovat johtaneet työryhmää paremmin kuin hyvin. Olen erittäin tyytyväinen, että sain heidät ja heidän ammattitaitonsa mukaan tähän projektiin.”

Lasia ja terästä – Nokian perintö näkyy monessa paikassa

Nokian pääkonttori on valmistunut vuonna 1997. Tuosta ajasta on tuttua muun muassa isot lasijulkisivut sekä sisätiloissa huomiota herättävä sisääntuloaula. Joku saattaa muistaa myös Nokian uutisoinneista mieleen jääneen auditorion.

Sisääntuloaulasta on myös tulossa entistä näyttävämmän näköinen, kun sen yhteyteen on rakennettu Fortumin Showroom eli esittelyhuone ja niin sanottu Transition Tunnel. Se on käytävä, johon on rakennettu näyttävä valoteos.

Työmaan luovutus on 23.12.2017. ”Projektissa on ollut sikäli helppo toimia, koska toteuttajina on ollut todellisia ammattilaisia”, summaa Pekka lopuksi.