Kiinteistön etähallinta tuo säästöjä, terveyttä ja mielenrauhaa sekä nostaa kiinteistön arvoa

Kiinteistöjen etähallinta lisääntyy huimaa vauhtia. Etähallinta vähentää ylläpitokustannuksia, säästää energiaa, nostaa kiinteistön arvoa sekä parantaa rakennuksen ilmanlaatua ja asumismukavuutta.

Useimmat uudisrakennukset tehdäänkin nykyisin etähallittaviksi ja vanhempia kiinteistöjäkin modernisoidaan kiihtyvällä vauhdilla, sillä sen kustannukset ovat yllättävän pienet hyötyihin nähden.

”Etähallintaan tarvittavat anturit ja muu teknologia ovat halventuneet huomattavasti viime vuosina”, sanoo Aro Systems Oy:n talotekniikkahuollon liiketoimintajohtaja Jari Hagström.

”Antureilla voidaan mitata ja ohjata talotekniikan laitteiden toimintaa, sähkön- ja vedenkulutusta, lämpötiloja, ilmankosteutta, huoneilman laatua ja hiilidioksidipitoisuutta ­­– ja jopa ihmisten liikkumista kiinteistössä, kuten kauppakeskuksissa.”

Vanhakin kiinteistö helposti etähallintaan

Useimmissa uudisrakennuksissa on kehittynyt rakennusautomaatio, johon on todella helppoa liittää etähallintaominaisuudet. Rakennusautomaation puute ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vanhojakin rakennuksia saisi etähallinnan piiriin. Etähallintaan riittää se, että rakennukseen saadaan salattu internetyhteys, jolla tieto kulkee vanhaankin kiinteistöön mainiosti asentuvien antureiden ja valvomon välillä.

”Vanhoihin käsin säädettäviin laitteisiin voidaan vaihtaa sähköisiä, etäkäyttöisiä säätimiä. Jos talotekniikka on kovin vanhaa, joskus voidaan joutua uusimaan säätöventtiileitä tai muita komponentteja, mutta varsin pienin kustannuksen vanhakin kiinteistö saadaan etähallittavaksi”, sanoo Hagström.

”Lisäksi tekoäly ja analytiikka ovat kehittyneet huimaa vauhtia, joten monia toimintoja voidaan helposti automatisoida ja säätää etänä, eikä kenenkään tarvitsee käydä paikan päällä.”

Talotekniikan kumppani on hereillä 24/7

Aro Systemsin talotekniikalla valvotaan kymmeniä asuinkiinteistöjä ja liiketiloja 24/7. Päivystäjä voi tehdä tarvittavat toimet etähallinnan avulla reaaliajassa, ja vaikeissa tapauksissa päivystäjä hälyttää huoltohenkilöstön töihin.

”Kyseessä ei ole massiivinen, hätäkeskuksen tai NASAn avaruuslennonjohdon tyyppinen, jättimäisiä näyttöjä käyttävä rakennelma, vaan valvontaa tehdään tavallisilla tietokoneilla ja älylaitteilla”, kertoo Jari Hagström.

Tekoäly ja analytiikka tekevät jatkuvasti huomioita kiinteistön toiminnasta ja Aro Systems pystyy ehdottamaan kiinteistölle parannuksia, jotka säästävät energiaa tai kohentavat ilmanlaatua.

” Jos tehdään muutoksia, pitää pystyä näkemään niiden vaikutukset. Etähallinnan ansiosta mahdollisten muutosten vaikutus nähdään heti. ”, Hagström sanoo.

Aro Systems arvioi, että etähallinnalla voidaan säästää vuosittain merkittävästi työaikaa ja kustannuksia turhien käyntien jäädessä pois.

Ilmastointi korostuu korona-aika

Korona-aikana on havahduttu siihen, että riittävällä ilmanvaihdolla on vaikutusta ihmisten terveyteen. Etähallinnan avulla ilmanvaihtoa voidaan säätää automaattisesti tarpeen mukaan. Poikkeusoloissa voidaan varmistaa, että ilmanvaihto toimii suunnitellusti, ja suositusten tai määräysten muuttuessa pystytään tarvittavat toimenpiteet tekemään heti.

Kiinteistön arvo nousee

Etävalvonnan tuomalla energiansäästöllä on vaikutusta kiinteistön arvoon. Jo yli 100 kiinteistösijoittajaa ja muuta kiinteistöalan toimijaa on sitoutunut maailmanlaajuiseen Net Zero Carbon Buildings -sitoumukseen. Se haastaa yritykset ja kaupungit asettamaan tavoitteeksi kiinteistöjen hiilineutraalin energiankäytön vuoteen 2030 mennessä. Mukaan ovat lähteneet muun muassa Citycon, Varma, Kojamo, Granlund, Helsingin kaupunki ja Keva.

Historiallisen Kajaanin Seminaarin Kampuksen toiminta varmistetaan Aro Systemsin etähallinnalla

Aro Systems on rakentanut Kajaanissa sijaitsevan, historiallisesti arvokkaan Seminaarin Kampuksen kiinteistöihin kattavan talotekniikan etähallintajärjestelmän. Suojellulla puisto- ja lehtoalueella toimii kouluja, päiväkoteja, julkishallinnon virastoja, yrityksiä ja kerhoja. Alueen vanhimmat rakennukset ovat yli 100-vuotiaita.

Seminaarin Kampuksen päärakennus

Kiinteistöt omistaa Pohjois-Suomen Kiinteistösijoitus Oy. Yhtiöllä on kuudella paikkakunnalla noin 25 000 kerrosneliötä kiinteistöjä, joiden etähallinnasta Aro Systems vastaa.

Seminaarin Kampuksella on rakennuksia noin 12 000 kerrosneliötä ja alueella työskentelee, opiskelee tai toimii noin 1 000 henkeä päivittäin.

Alueen nimi juontaa Kajaanin opettajaseminaarista, jossa koulutettiin opettajia yli sadan vuoden ajan. Nyt Kampuksen alueesta on tullut kajaanilaisten uusi ulkoilualue ja olohuone.

Puutyöverstas

Aro Systemsin järjestelmän avulla Kampuksen kiinteistöjen talotekniikkaa, energiankulutusta, ilman laatua ja muuta toimintaa voidaan seurata jatkuvasti reaaliajassa. Alueen kiinteistöissä on tuhansia erilaisia antureita ja mittauspisteitä, joista tiedot siirtyvät valvontajärjestelmään turvallisten, eriytettyjen tiedonsiirtoverkkojen kautta.

”Meillä on etähallinnalle kaksi tavoitetta. Ensimmäinen ­­­– ja ehdottomasti tärkein – ­on käyttäjien turvallisuus ja mukavuus. Toinen on säästäminen; sekä energiansäästö että turhan työn välttäminen”, sanoo Pohjois-Suomen Kiinteistösijoituksen toimitusjohtaja Jari Kröger.

”Etähallinnan avulla voimme varmistaa kiinteistöjen hyvän elinkaaren. Voimme ennakoida talotekniikan huoltotarpeen ennen kuin vikoja muuten huomattaisiin, esimerkiksi ilmanvaihdon ongelmina”, Kröger korostaa.

”Olemme jo saaneet kiinni huomaamattomia energiasyöppöjä ja häiriötilanteita, jotka on voitu korjata hyvissä ajoin.”

Aro Systems valittiin järjestelmän toimittajaksi, koska Arolla etähallinnasta vastaa viime kädessä aina oikea, elävä ihminen.

”Halusimme myös kumppanin, joka on riittävän iso, mutta joustava. Aro Systems on suomalainen perhetaustainen yritys, joka on sitoutunut asiakkaisiinsa ja haluaa kehittää omaa toimintaansa”, Kröger perustee valintaa.

 

Lisätietoja:
Jari Hagström
Liiketoimintajohtaja, Talotekniikkahuolto
jari.hagstrom(at)arosystems.fi