Latauskartoituksella taloyhtiö sähköautojen aikaan

Halutaanko varautua tulevaan vai odottaako jo ensimmäinen lataushybridi pihassa? Onnistuuko hidas lataus jo nyt? Mikä on kokonaistaloudellisin ratkaisu tulevaisuutta ajatellen?

Nopean ja kustannustehokkaan liikkeelle lähdön asukkaiden sähköautoiluun tarjoaa kokeneen ammattilaisen tekemä latauskartoitus, jonka raportti vastaa taloyhtiön kysymyksiin ja vakuutusyhtiöiden vaatimuksiin.

Kehitimme Aro Systessissä jo vuosia sitten palvelun, jossa sähköautojen lataamista koskeva sähkötekninen kartoitus on tiivistetty asiakkaalle helpoksi ja edulliseksi paketiksi. Se on toteutettavissa nopeasti ilman erityisjärjestelyjä ja tuottaa raportin, joka on riippumaton laitevalmistajista, toteuttavista urakoitsijoista ja latauspalvelun tarjoajista.

Raportin lisäksi voidaan antaa muutostöille kustannusarvio eri ratkaisuvaihtoehdoin. Mikäli töihin ryhdytään, voimme toki suunnitella ja toteuttaa latauksen vaatiman sähköistyksen sekä yhteydet taloyhtiön valitsemaan latauspalveluiden tarjoajaan.

Kartoituksen, suunnittelun ja toteutuksen lisäksi Aro Systems huolehtii järjestelmien ylläpidosta ja tarvittaessa myös operoinnista.

Todellista tietoa päätöksenteon pohjaksi

Latauskartoituksen toteutus ei vaadi osaamista tilaajalta ja se sopii yhtä hyvin isoille kuin pienillekin taloyhtiöille. Voimme toteuttaa sen huoltoavaimella itsenäisesti tai taloyhtiön edustajan kuten isännöitsijän, asukkaan tai huoltohenkilön kanssa. Kartoitukseen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet taloyhtiön asukkaat, sillä osallistuminen on helpoin tapa tutustua nykytilanteeseen ja saada lisätietoa eri latausvaihtoehdoista.

Raportti tarjoaa isännöitsijöille ja huoltoyhtiöille vastaukset taloyhtiön hallituksen esittämiin kysymyksiin koskien muun muassa sähköteknisiä valmiuksia ja muutostarpeita. Se antaa faktoihin perustuvan pohjan päätöksenteolle.

Näin tapahtui myös helsinkiläisessä kahdenkymmenen asunnon kerrostalossa. 50-luvulla rakennetussa talossa on viisi autotallia ja tontilla kolme pysäköintipaikkaa. Talon sähköistys uudistettiin putkiremontin yhteydessä viisitoista vuotta sitten ja nyt haluttiin selvittää, riittääkö se autojen lämmityksen lisäksi hitaaseen lataukseen.

Autopaikkojen sähköt samassa ryhmässä

Aora Isännöinti Oy:n perustaja, isännöitsijä Jukka Koivisto kääntyi puoleemme, sillä hän tuntee hyvin sekä Aro Systemsin että sen sähköjärjestelmiin liittyvän osaamisen. Oman yrityksensä kautta hän pyrkii virtaviivaistamaan isännöintialaa tuottamalla asiakkailleen selkeitä ja edullisia palveluja. Aro Systemsin latauskartoitus sopii tähän periaatteeseen hyvin, sillä sen takana on samaa ajattelua.

– Isännöimämme taloyhtiö oli latausasiassa itse aktiivinen ja halusi tietää, mitä muutoksia tarvitaan latausmahdollisuuden järjestämiseksi talleihin ja autopaikoille. Kartoitus antoi nopeasti selkeät vastaukset ja kirjallisen raportin, hän kertoo.

Tässä tapauksessa kaikkien autopaikkojen sähköistys oli kytketty samaan ryhmään, mikä ei ole poikkeuksellista pienissä taloyhtiöissä. Muutoksia sähköistykseen ja kaapelointiin siis tarvitaan, jotta edes hitaan latauksen tuoma sähkötehon lisätarve saadaan täytettyä.

– Taloyhtiön päätös oli, että muutostyöt toteutetaan ensimmäisten auton latausta tarvitsevien asukkaiden ilmaantuessa. Raportti toimi siis päätöksenteon pohjana, vaikka se ei johtanutkaan välittömiin toimenpiteisiin.

Isännöitsijöiden ja huoltoyhtiöiden ykköstyökalu

Jukka Koivisto näkee latauskartoituksen hyödyt kahtalaisina. Ensinnäkin se antaa riippumatonta tietoa taloyhtiölle tilanteessa, jossa se haluaa varautua tulevaisuuteen tai asukkailla jo on käytössään ladattavia autoja. Toisekseen raportti antaa vakuutusyhtiölle todellisen kuvan latauksen turvallisuustasosta sekä niistä muutoksista, jotka tarvitaan turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi.

– Turvallisuus on tärkeintä myös tilaajille, mutta heti seuraava kysymys on, riittääkö nykyinen sähköistys hitaaseen lataukseen. Lisäksi halutaan tietää, mitä muutoksia tarvitaan lataustehojen kasvattamiseksi vastaamaan nykyisiä ja tulevia tarpeita, Koivisto sanoo.

– Kokemukseni mukaan taloyhtiöillä on varsin hyvät perustiedot sähköautoilusta ja latauksesta, onhan aihe ollut paljon esillä julkisuudessa. Hallinto ja päätöksenteko ovat vain yksi osa asiaa. Lataus toteutetaan joka tapauksessa sähkötekniikalla, mikä vaatii alan ammattilaisten astumista kuvaan heti alussa. Latauskartoitus antaa todellista tietoa nykytilasta, eri vaihtoehdoista ja niihin liittyvistä muutostarpeista.

Hän suosittelee kartoitusta aina lähtökohdaksi taloyhtiöiden lataushankkeille, ellei koko taloa koskeva sähkösaneerausurakka suunnitteluineen ole sattumalta ajankohtainen. Yhtenä Aro Systemsin vahvuuksista latauskartoituksen tekijänä hän pitää pitkää ja kattavaa kokemusta isojen sähköurakoiden toteuttajana. Kun taustalla on vahva suunnitteluosaaminen, erikoistuneet latauksen asiantuntijat sekä uusimpien latausratkaisujen tuntemus, on kartoitus erinomainen lähtökohta päätöksille.

 

Lue lisää sähköautojen latausratkaisuista ja ota yhteyttä!