Kokonaisurakassa tieto kulkee ja työ sujuu

Yhdessä tekeminen saa uuden merkityksen, kun peruskorjauskohde näyttää omaa luonnettaan. Eteen tulevat tilanteet ratkotaan työmaalla eikä tilaajaa ole tarpeen vaivata, kun koko talotekniikasta vastaa yksi kumppani.

”Tieto kulkee ja asioista on helppo sopia talon sisällä”, kiteyttää Aro Systemsin projektipäällikkö Kyösti Säkkinen yhdessä tekemisen hyödyt. Hän vastaa sähköasennuksista muun muassa Kampin Arkadiankatu 6:ssa, Helsingin ydinkeskustassa.

Arkadiankadulla sijaistsee yksi kohteista, joissa Aro Systemsin vastuulla on koko talotekniikan peruskorjaus alkaen purkamisesta päättyen valmiiden tilojen luovutukseen.

Poikkeuksellisen tästä 1970-luvun lopulla valmistuneesta toimisto- ja liikerakennuksesta tekee sijainnin lisäksi sen mittakaava. Eri tyyppisisiä tiloja on 30 000 neliötä kuudessa kerroksessa. Tämä on yksi kohteista, joissa Aro Systemsin vastuulla on koko talotekniikan peruskorjaus alkaen purkamisesta päättyen valmiiden tilojen luovutukseen.

Urakkarajat historiaan  

Välille mahtuu monta vaihetta, joissa eri osa-alueiden tekijöiden saumaton yhteistyö on välttämätöntä, jotta työt etenevät aikataulussa. Säkkinen on nähnyt käytännössä, että arolaisten asentajien keskinäinen tiedon jakaminen sujuvoittaa työtä merkittävästi.

”Saan tietoa työmaalta muidenkin kuin sähköasentajien kautta ja monet käytännön ratkaisut syntyvät työmaalla ilman kokouksia. Tärkeä tiedonjakamisen paikka on kärkimiesten perjantaipalaveri, jossa asiat käydään läpi. Tunnemme toisemme hyvin ja keskustelu on mutkatonta, koska olemme samaa yritystä.”

Yhtiöllä on meneillään useita vastaavia kokonaisurakoita ja Säkkinen uskoo niiden yleistyvän tilaajien toiveesta. ”Kun asiakkaan tarvitsee keskustella vain yhden urakoitsijan kanssa, kommunikaatio helpottuu eikä sen määrä kuormita liikaa.

Toinen etu tilaajalle on hankalien urakkarajojen poistuminen. Urakoitsija etsii ratkaisut käytännön kysymyksiin omassa tiimissään ilman, että asioita nostetaan tilaajan pöydälle. Jos palavereita tarvitaan, on meiltä paikalla usein vain yksi henkilö, jolla on kaikki langat käsissään, Kyösti Säkkinen kertoo.

Jumissa vain venttiilit

LV-töiden työnjohtaja Jaanus Perandi Aro Systemsiltä kuvaa osuvasti yhteistyön merkitystä Arkadiankadun kohteessa jo heti purkutöiden aikaan. Osa Arkadiankadun liiketiloista ja toimistoista on ollut pitkään käytössä töiden aikana, joten, sähköä, vettä ja raitista sisäilmaa piti olla koko ajan saatavilla.

”Tilapäiset asennukset olivat haastavia ja lisäksi kylmälinjat sekä sadevesien johtaminen oli huomioitava. Kun näihin lisätään vielä esimerkiksi vanhojen venttiilien jumittuminen, on yhdestä yhteisestä tiimistä ja tekemisen koordinaatiosta korvaamatonta hyötyä.”

Kun purkamisen jälkeen päästään rakentamaan uutta, on tiimin joustavuus töiden järjestelyssä arvokasta. Yksi tämän kohteen erityispiirteistä on sisätilojen teollisuushenkinen ilme, jossa talotekniikka jää osin näkyviin.

Esimerkki yhden kokonaisurakan eduista oli joustavasti sovittu työjärjestys, jossa ensin asennettiin jäähdytyslinjat, sitten ilmanvaihto ja lopulta tehtiin maalaus. Sähköasennukset oli helppo sopia odottamaan, kunnes nämä kaikki olivat valmiita. Näin säästettiin aikaa ja työn jäljestä tuli kaikilta osin viimeisteltyä.

Tilaaja ja tekijät hyötyvät

Kohteen IV-töistä vastaava projekti-insinööri Ossi Viik vahvistaa, että paras hetki viikossa on arolaisten perjantaipalaveri, jossa kuulee kaiken kerralla.

”Hyvä ilmapiiri on jokaisen ihmisen ansiota ja eikä kielteistenkään asioiden esille tuominen heikennä sitä. Kaikki ymmärtävät, että puhutaan työasioista ja keskinäinen arvostus ja kunnioitus säilyvät. Tämä heijastuu myös tilaajan suuntaan, mikä lisää luottamusta entuudestaan”.

Talotekniikan osa-alueiden vetäjät ajavat koko tiimin asioita eteenpäin, vaikka ei liikuttaisikaan juuri omalla erikoisalueella. Viik nostaa esiin vaikuttamisen suunnittelijoiden suuntaan, mikä on tärkeää työn sujuvuuden kannalta.

”Kun usein ahtaisiin tiloihin toteutetaan isoja ilmanvaihtokanavia, vettä, viemäriä ja sähköä, on huolellinen suunnittelu tarpeen. Tällöin suunnittelijalle on vietävä kaikkien osa-alueiden näkökulmat, jotta ratkaisut ja työjärjestys tukevat sujuvaa tekemistä.”

Tilaajan hyödyt kokonaisurakasta Ossi Viik kiteyttää kahteen asiaan: hankkeen koko talotekniikkaosuus on yksissä käsissä ja asioista on helppo sopia projektipäällikön kanssa. Näin säästyy aikaa ja vältetään turhaa työtä niin tilaajan puolella kuin työmaallakin.