Huipputapahtuma syntyy suurella sydämellä

Seitsemän kilometriä kumikaapelia ja yli sata sähkökeskusta. Vain noin viikko aikaa rakentaa, ajaa ja purkaa. Oulun Qstock-musiikkifestivaalin sähköistys syntyi ainutlaatuisena tiimityönä, jonka taustalta löytyy kuudentoista vuoden kumppanuus.

Heinäkuinen Qstock oli jälleen loppuunmyyty kuten kuutena edellisenäkin vuonna. Jatkuvasti kasvanut tapahtuma teki myös uuden yleisöennätyksensä, kun Oulun Kuusisaareen saapui 40 000 kävijää. Tällä väkimäärällä pääsisi jo kolmenkymmenen suurimman kaupunkimme listalle, mikä antaa käsityksen sähköistykselle asetettavista vaatimuksista.

Tapahtuman venuekoordinaattori Anna Lanas vastaa ulkoisista puitteista yhdessä muun alueesta vastaavan tiimin kanssa. Tehtävänä on sovittaa yhteen eri yksiköiden järjestelyitä ja aikatauluja, jotta kaikki valmistuu ajoissa ja toimii hyvin tapahtuman aikana. Sähköistyskokonaisuuden osalta yhteistyökumppani on Aro Systems.

Asioista on aina helppo puhua

Lanas kiittelee arolaisten sitoutumista ja aloitteellisuutta, joilla sähköistystiimi on ansainnut paikkansa käytännössä osana tapahtumaorganisaatiota. Kuudentoista vuoden aikana kumppanuus on kehittynyt tasolle, jossa tapahtuma ja ihmiset tunnetaan hyvin ja asioista on helppo puhua. Niin kärkimiehet kuin tapahtuman aikaiset päivystäjätkin ovat pysyneet vuodesta toiseen samoina.

”Emme koe olevamme sähköistystiimille asiakas, vaan koko maailma. Mahtavat persoonat tekevät ammattityötään suurella sydämellä ajatellen lopputulosta, joka on kaikkien tahojen kannalta onnistunut tapahtuma”, hän kuvailee yhteistyötä Aro Systemsin kanssa.

Sähköistyksen tarpeet ovat Lanaksen mukaan mittavat, sillä käyttöpisteitä on todella paljon ja niiden tarpeet poikkeavat toisistaan. Joka vuosi tehdään uutta ja muutetaan entistä. Siksi suunnitteluvaihe nousee tärkeäksi.

”Emme koe olevamme sähköistystiimille asiakas, vaan koko maailma”, Qstock-tapahtuman venuekoordinaattori Anna Lanas sanoo.

”Jo hyvissä ajoin keväällä arolaiset ottavat yhteyttä pyytäen aluekarttaa, jotta sähköistyksen suunnittelu voidaan aloittaa. Työn edetessä he tekevät aktiivisesti ehdotuksia, ja yllättäviin tarpeisiin saamme ratkaisut heti seuraavassa tapaamisessa”, hän kertoo.

Toinen ratkaiseva vaihe on itse tapahtuma, jolloin kaiken pitää toimia. Useita arolaista päivystää yllättävien tilanteiden varalta. Anne Lanas toteaa, että häiriöt johtuvat lähes aina käyttäjän omista toimista. Johonkin laitteeseen kytketään sähköt väärin tai sillä kuormitetaan verkkoa ennakoitua enemmän. Päivystyksen ansiosta nämä tilanteet saadaan hoidettua usein muutamassa minuutissa.

”Olemme tapahtuman ajan poikkeustilanteiden varalta samalla radiokanavalla, jossa tänäkin vuonna oli hiljaista. Se on merkki, että sähköä tuli niin sanotusti seinästä eli käyttäjien ei tarvinnut ajatella sitä lainkaan.”

Pitkiä päiviä ja yllätys Amerikasta

Heinäkuinen Qstock oli jälleen loppuunmyyty kuten kuutena edellisenäkin vuonna. Jatkuvasti kasvanut tapahtuma teki myös uuden yleisöennätyksensä, kun Oulun Kuusisaareen saapui 40 000 kävijää.

Aro Systemsin Pohjois-Suomen Talotekniikkaurakoinnin liiketoimintajohtaja Tapani Keränen on osallistunut jokaiseen Qstock-festivaaliin alkaen vuodesta 2004. Tuolloin se järjestettiin vasta toista kertaa ja yhteistyö sähköistyksessä alkoi. Sää on suosinut lähes poikkeuksetta, eikä palella tarvinnut tälläkään kertaa. Lämpötila nousi yli 30 asteen ja ylimääräiset vesipisteet olivat yleisön ahkerassa käytössä.

Keränen kertoo, että sähköistys suunnitellaan joka vuosi uudelleen, sillä tapahtumaa kehitetään jatkuvasti. Nyt päälavalle asennettiin 680 A ja muille lavoille 400 A sähkökeskukset. Väliaikaisia keskuksia oli noin 90 ja kiinteitä keskuksia 20 ja kumikaapelia tarvittiin 6-7 km. Massatapahtumissa on pidettävä erityisesti huolta kaapeleiden suojaamisesta ja turvallisesta sijoittelusta

”Yksi pitkän kumppanuuden eduista nousi esiin Kuusisaaren aluesuunnittelun yhteydessä. Osallistuimme siihen aktiivisesti, jotta virkistysalueelle saatiin tapahtumaa palveleva aluesähköistys nousu- ja pääkeskuksineen”, Keränen kertoo

Aro Systemsin viisihenkinen tiimi aloittaa rakentamisen yleensä tapahtumaviikon maanantaina, ja portit avautuvat yleisölle perjantaina puolilta päivin. Välille mahtuvat niin kaksitoistatuntiset työpäivät kuin viime hetken yllätyksetkin. Tänä vuonna sellainen koettiin, kun amerikkalainen yhtye ilmoitti puolitoista tuntia ennen esiintymistään, että sähköt eivät riitä.

”Syynä ovat erilaiset jännitetasot, joita heidän mukanaan tuomansa laitteet vaativat. Mittausten ja kokeilujen jälkeen oli todettava, että Suomen kantaverkko ei jännitepuolella enempään pysty. Ongelmaan löydettiin kuitenkin osuva ratkaisu ja esiintyminen sujui hyvin.”