Miten uudistaa hotelli täysin, kun se on koko ajan käytössä?

Vuonna 1980 rakennettu, Original Sokos Hotel Presidentti Helsingin Kampissa uudistuu kauttaaltaan. Niin aula- ja koulutustilat kuin ravintolat ja hotellihuoneet ovat saaneet uuden modernin ja samalla suomalaisuutta kuvaavan ilmeen. Uusi ilme on Ivana Helsingin suunnittelijan Paola Suhosen käsialaa. Kiinteistön omistaa Ilmarinen ja suurimpana vuokralaisena on SOK.

Aro Systems on vastannut hotellin sähkötöistä. Uudistus on ollut vaativa, sillä remontti on alkanut jo vuonna 2016. Nyt ollaan loppusuoralla ja remontin on määrä valmistua elokuussa 2018. Miten hotelli on voitu pitää auki koko remontin ajan?

”Kaikki lähtee viestinnästä”, kertoo hotelli Presidentin hotellipäällikkö Juha Sundqvist. ”Kaikki hotellista huoneen varanneet ovat tienneet, että meillä on remontti käynnissä. Siitä on kerrottu hotellin markkinointikanavissa jo ennen varaamista.” Sundqvist on vastannut projektista hotellin puolelta ja siitä viestimisestä remontin aikana.

Pääurakoitsijana toimivan Peabin vastaava työnjohtaja Hannu Juhola on Sundqvistin kanssa samoilla linjoilla ja korostaa lisäksi eri toimijoiden sitoutumista projektiin: ”Vaativasta kohteesta on selvitty sopimalla asiat hyvissä ajoin ennakkoon ja hyvällä yhteistyöllä”, Juhola toteaa.

Meluajoista kiinni pitäminen ja työmaiden rajaus tärkeää

Meluajoista on myös pidetty työmaalla erittäin tarkasti kiinni: Häiritsevää ääntä pitäviä töitä on tehty sovitusti vain kello 10-17 välisenä aikana, jolloin hotellihuoneet ovat yleisesti melko tyhjillään. Viikonloppuna hotellivieraita häiritseviä töitä ei ole tehty ollenkaan. Eniten remontti on häirinnyt kokoustoimintaa, joka luonnollisesti pyörii parhaimpaan päiväsaikaan. Tämän vuoksi osa koulutustiloista on pidetty kokonaan pois käytöstä remontin ajan.

Melun lisäksi koko remontin ajan on varmistettu, että hotellivieraat eivät joudu liikkumaan työmaiden läpi hotellissa. Vaikka hotellin käytäviä on jouduttu sulkemaan, Sundqvistin mukaan tässäkin on huomioitu häiriön minimointi asiakkaille. Koska kyseessä on ollut linjasaneeraus, yksittäisiä kerroksia ei ole suljettu, vaan remonttia on tehty yksi hotellin osa kerrallaan.

Myös talotekniikka on uudistettu hotellissa täysin. Remontissa on uudistettu muun muassa valaistus kauttaaltaan aulatiloissa, koulutus- sekä seminaaritiloihin on asennettu täysin uudet AV-laitteet ja huoneisiin hätäkuulutuslaitteet.

Aro Systemsin puolelta kärkimiehenä saneerauksessa on toiminut Jouko Pukki. Mikä kohteessa on ollut sähkötöiden puolesta haastavaa?

”Haastavaa on ollut se, että vanhan ja uuden tekniikan on täytynyt toimia rinnakkain. Eli ennen kuin vanha voidaan purkaa, täytyy uuden ensin toimia. Välillä sähköjä on jouduttu myös vetämään hotellikäytössä olevien tilojen kautta remontoitavaan osaan rakennusta, mutta tämä on pyritty tekemään mahdollisimman vähän häiriötä herättävästi.”

Jouko Pukki ja Juha Sundqvist hotelli Presidentin vastaanottoaulassa.

Aro Systemsistä hotellin remontissa työskentelee tällä hetkellä kolme henkilöä. Kärkimiehenä Pukin vastuulla on ollut muun muassa työnjako, tavaroiden tilaus ja asioista sopiminen urakointipalavereissa eri toimijoiden kanssa. Muuten Jouko on työskennellyt normaalisti sähkötöissä, kuten muutkin.

Juha Sundqvist kiittelee sitä, että työmaalla on työskennellyt koko ajan sama porukka.

”Kommunikointi on toiminut erinomaisesti, koska tässä ovat olleet mukana koko ajan samat ihmiset”, Sundqvist kertoo. ”Aikataulu on myös pitänyt, minkäänlaista viivettä ei ole ollut ja sovituista asioista on pidetty kiinni. En voi olla muuta kuin tyytyväinen.”

Nyt ollaan siis uudistuksen loppumetreillä ja menossa on neljäs eli viimeinen vaihe. Kussakin vaiheessa on remontoitu noin 120 huonetta ja uudistuksen jälkeen huoneita tulee olemaan yhteensä 482. Peabin Hannu Juhola toteaa tyytyväisenä, että kaikki vaiheet ja välitavoitteet ovat pysyneet aikataulussa. Elokuussa 2018 päästään siis työmaan luovutukseen.

Lisätietoja:

Olli-Pekka Kahlos
Projektipäällikkö
040 535 8651