Yrityskylän peli viritteli kiinnostusta talotekniikkaan

Yhdeksäsluokkalaisille suunnatussa Yrityskylässä on pelattu viime vuonna ja tänä keväänä talotekniikkapeliä. Nuorten mukaan talotekniikkaan liittyvät tehtävät olivat mielenkiintoisia sekä mielikuvitusta ja yhteistyötä vaativia. Talotekniikkapelille suunnitellaan jatkoa.

Yrityskylä
Yhdeksäsluokkalaisten Yrityskylässä oppilaat jaetaan tiimeihin, jotka pääsevät pelin avulla johtamaan yritystä. Peliä pelataan tabletteihin tulevilla tehtävillä, voittajuuteen tarvitaan hyvää liiketulosta ja mainetta.

Talous ja nuoret TAT on kehittänut Yrityskylä-konseptin peruskoulun kuudensille ja yhdeksänsille luokille kohentamaan nuorten yhteiskunta-,  talous-, työelämä- ja yrittäjyystaitoja.  TATin toimintaa rahoittavat Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton TT-säätiö, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, yritykset, säätiöt, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä kunnat.

Yhdeksäsluokkalaisten Yrityskylässä oppilaat jaetaan tiimeihin, jotka pääsevät pelin avulla johtamaan yritystä. Peliä pelataan tabletteihin tulevilla tehtävillä, voittajuuteen tarvitaan hyvää liiketulosta ja mainetta.

Vantaan Peltolan koulun historian ja yhteiskuntaopin opettajat Petri Lassi ja Saara Kelppe ovat olleet mukana yhdeksäsluokkalaisten Yrityskylässä alusta asti, viiden vuoden ajan.

– Yrityskylä roolipeleineen on hirveän kiva, se on hyvin resurssoitu. Parin viikon valmistautuminen tunneilla ja retki Yrityskylään on opetuskokonaisuuden kohokohta,  Lassi toteaa.

–  Yrityskylä on voimakas brändi, oppilaat odottavat sitä, Kelppe sanoo.

 

Myytävänä älykästä talotekniikkaa

Viime ja tänä vuonna Yrityskylässä on astuttu talotekniikkayritysten saappaisiin. Pelin tukijoina ovat olleet Aro Systems Oy, Granlund Oy, Nibe Energy Systems Oy sekä suomalaiset LVI-alan järjestöt, LVI-ala.fi.

Valmistelevilla tunneilla on tutustuttu alan yrityksiin ja kerätty pisteitä talotekniikkaan liittyvistä tehtävistä. Itse pelissä on suunniteltu, myyty ja asennettu älykästä talotekniikkaa Suomeen ja Ruotsiin.

Korona poisti kokonaisuudesta käynnin Yrityskylän pelitilassa. Petri Lassi ja Saara Kelppe toteavat, että retken poisjäänti oli pettymys nuorille, mutta pelin etäversiokin toimi.

Lassin mukaan joukkueissa keskusteltiin, mitä älytalo voisi olla, ja tehtiin leikkimielistä tuotekehitystä.

– Oppilaat lähtivät miettimään lämpöpumppuja, aurinkopaneeleja ja lämpötilojen etäohjausta. He oppivat uutta sijoittamisesta ja mainehaasteista, jotka liittyvät kiertotalouteen ja työviihtyvyyteen, Kelppe kertoo.

 

Kiva tapa oppia uutta

Petri Lassi on tyytyväinen, kun talotekniikkapeli nosti oppilaiden joukosta näkyviin yllättäviä pärjääjiä.

– Yrityskylän pelit vaativat rohkeutta heittäytyä, Lassi toteaa.

Oppilaiden pelipalautteen perusteella talotekniikka oli mielenkiintoinen aihe ja sen tuotteet edistyksellisiä. Uuden oppimisesta ja hyvästä ryhmähengestä pidettiin, samoin mahdollisuudesta käyttää mielikuvitusta.

”Oli kivaa käydä läpi asioita mitä en ennen tiennyt”, yksi pelaajista kirjoittaa.

Saara Kelppe uskoo, että talotekniikkapeli on herätellyt nuorten kiinnostusta talotekniikka-alaa kohtaan. Ainakin termit talonrakentaminen ja talotekniikka erotetaan nyt aiempaa paremmin toisistaan.